En kaka till kaffet

Tillhör du en av dem som tröttnar på pepparkakor långt innan jul? jag gör det, i alla fall. I år har jag bakat en alternativ kaka med vit choklad och saffran, en smågod munsbit till lucia-kaffet eller till glöggen.
 
Så här gjorde jag 35-40 stycken:
 
100 g smör
1/2 dl socker
1/2 dl potatismjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker
 
100 g vit choklad
1/2 paket saffran
ev. lite gul hushållsfärg
strössel, torkade tranbär, korinter eller dyligt
 
Blanda ihop de torra ingredienserna, finfördela smöret och nyp/knåda ihop degen. Kavla ut degen och tryck ut stjärnor med kakmått. Lägg kakorna på bakplåtspapper på plåt och grädda i 8-10 minuter, 175 grader i över- och undervärme. Låt svalna.
Smält under tiden chokladen i vattenbad, blanda i saffran och ev. färg. Rör om ordentligt så att allt saffran löser sig. Lägg en liten klick på varje kaka, garnera efter eget önskemål.
Om kakorna får kallna i kylskåpet stelnar chokladen fortare, går utmärkt att frysa.
 
God kaffestund! 
//Ann-Sofie
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: