Nyårsmiddag med lamm och mynta-bearnaise

 
Har du middagsbjudning till nyår? Då har jag ett tips på en fantastisk huvudrätt. Det är inte alltid lätt att få tag i fina lammkotletter men om man gör det är det värt att lägga lite kärlek i matlagningen.
 
Kotletterna marinerade jag i olja, chili, vitlök och svartpeppar. De fick ligga i marinaden ett par timmar innan de hamnade på grillen. Salta kotletterna innan de grillas. Till koteletterna serverade jag en potatisgratäng, bakad vitlök och körsbärstomater samt mynta-bearnaisesås.
 
Att baka vitlök är enkelt, skär toppen av vitlökarna och häll olivolja över dem, salta. Låt baka i ugnen i 200 grader varmluft i ca 30 minuter. Servera dem med en liten gaffel.
 
Hur man ska göra bearnaisesås finns det många åsikter om. Principen med mynta-bearnaise är att byta ut dragon och persilja mot färsk mynta. Såsen är känslig, speciellt om den ska stå en stund innan den serveras. Jag har ett förenklat recept som inte är så dumt och som sällan misslyckas.
 
Enkel bearnaisesås
 
Vispa ihop 4 äggulor, 1 dl vispgrädde, 1-2 tsk vitvinsvinäger och hackade myntablad i en skål. Smält 100 g smör i en kastrull, häll i äggsmeten i kastrullen samtidigt som du vispar ordentligt. Värm såsen långsamt under ständig omrörning tills den tjocknar. Smaka av med salt och peppar.
 
 
 
Gott slut!
 
//Ann-Sofie
 

Kommentera här: