Amuse-bouche

 
Vår fantastiska nyårsmiddag kommer jag att minnas länge!
När man får proffshjälp i köket kan man bli imponerad av sin egen matlagning 😘
 
Amuse-bouche, eller aptitretare, är lite lyx tillsammans med ett glas bubbel i början på kvällen.
Parmesankorg med räkmousse
Små myror serverade salami och melon
Krustad med jordärtskockskräm, toppad med ramslök
Blancherad broccoli, doppad i jalapenomajonnäs och puffat ris
Parmesankorg med avocado- och fetaoströra
På stora bilden syns också krustad med vispad pepparrotsost och rökt laxtartar
 
Att göra parmesankorgar är inte så svårt men man bränner sig ofta. Jag brukar smälta riven ost i plättlaggen men det går lika bra att smälta ost i ugnen på bakplåtspapper. Så fort osten börjar ta färg lägger man rundeln över ett glas eller liknande, tryck till och låt kallna och stelna.
Avocadomoussen gör man lätt genom att mixa avocado, fetaost och lime tills det smakar bra. Spritsa sedan moussen fint i formarna men tänk på att göra det strax innan servering så att inte moussen hinner bli brun.
 
Till räkmoussen använder jag ca 250 gram handskalade räkor, saften av ½ citron, 1,25 dl vispgrädde, 2 msk hackad dill samt malen svartpeppar. Smaka ev av med salt. Mixa allt, låt vila i kylen en stund innan servering.
 
Och sedan var det själva middagen 🙏 OMG!
  
Förrätt:
Smörstekt hummer på en bädd av pesto på solroskärnor, basilika och ramslök, picklad kålrabbi, semibakade tomater och torkade tomathjul, allt toppat med parmesancrust.
Varmrätt:
Helstekt renytterfilé på en bädd av sauterad grönkål, friterad ostronskivling, fönsterlav och rödbetschips. Allt pudrat med grönkålspulver. Till detta serverades sveciakräm och en mandelpotatisterrin. Potatisterrinen ska jag lägga ut i ett senare inlägg.
Dessert:
Gjuten mockamousse på mandelbotten, toppad med vit choklad och hallon.
 
Ja, vad ska man säga? Gott Nytt Mat-år!
//Ann-Sofie 
 

Kommentera här: