Lyxiga snittar till midsommar

 
Lyxiga små snittar förgyller buffébordet eller mingelfesten såklart. Här har jag gjort några inspirerade av silltårta men har skurit dem i snittar för att det ska bli enklare att servera sig själv. Så här gjorde jag dem:
 
175 g kavring
60 g smör
2 dl creme fraiche
250 g naturell keso
en knippa gräslök, finhackad men spara lite till dekoration
ca 1/2 dl röd stenbitsrom
1 ask hackade ansjovisfiléer samt lite av spadet
3 gelantinblad
salt och malen svartpeppar
 
Smält smöret och mixa tillsammans med kavrig tills allt blir en smulig massa. Tryck ut dem jämnt i en fyrkantig form 25x25 cm, lägg plastfolie under så är den lätt att få upp. Låt stå kallt en stund medan du gör fyllningen. Lägg gelantinbladen i kallt vatten tills de blir mjuka. Blanda övriga ingredienser, ta också i lite av ansjovisspadet. Smält gelantinet med några matskedar av fyllningen, blanda ner i smeten. Häll smeten över brödbotten och låt vila i kylen i minst 3 timmar, gärna över natten. Lyft ur brödkakan med hjälp av folien, skär i lagom stora fyrkanter. Garnera med finhackad gräslök och lite rom.
 
 
Wasabisnittar med syltad ingefära går att göra vegetariska om man byter ut gelatinet mot agar agar. Här väljer du själv hur starka du gör dem. Så här gjorde jag:
 
8 digestivekex
30-40 g smör
2 dl creme fraiche
200 g naturell färskost
3 msk wasabi
2 gelantinblad
en nypa strösocker
salt och malen svartpeppar
 
Gör som ovan fast här använder vi digestivekex istället för kavring. Garnera med syltad ingefära och en liten klick wasabi.
 
Det vegetariska alternativet blir getost på vitt bröd med lite pinjenötter ovanpå. Dessa bakas på bakplåtspapper ca 200 grader tills de får fin färg. Ringla lite honung över och servera dem varma.
 
 
Lycka till med bjudningen!
//Ann-Sofie
 
 
 

Kommentera här: