Risotto med kräftstjärtar

När kräftpremiären är över sjunker priset på kräftor och vi vanliga människor har råd att äta dessa delikatesser. Här har jag gjort ytterligare en risotto, denna gång med kräftstjärtar och fänkål. Av huvuden och klor kokar jag en god fond som jag fryser och kanske gör en god skaldjurssoppa i vinter.
Så här gör jag till risotto till 2-3 personer.
1 hackad gul lök
2 dl aborioris
2-3 msk konc. hummerfond
ca 7 dl vatten
2 dl vitt vin
1 liten fänkål
25 g smör
1½-2 dl riven VB-ost eller parmesan
salt och peppar
finhackad dill
Hacka löken och fräs den tillsammans med riset i oljan några minuter. Späd med vatten, hummerfond och vin, sänk värmen. Låt riset koka långsamt och späd undan för undan med vatten och vin.
Under tiden delas fänkålen i mindre bitar eller skivor. Dessa tillsätts i grytan när ca 10 minuter återstår av koktiden. Efter ca 25 minuter är riset lagom hårt. Se till att risotton inte blir för torr.
Skala kräftstjärtarna och lägg undan några till garneringen, resten halveras. Riv också osten..
När risotton kokat klart rörs smöret i så att det smälter, detta gör risotton krämig. Salta och peppra och rör sist i kräftor och ost. Garnera med ost, kräftstjärtar och finhackad dill.
Servera risotton med ett lätt bröd till.
//Ann-Sofie