Rustikt nöt-, frö- och fruktbröd

 
Detta fantastiska bröd bakar jag ibland när vi får många besökare. Det är ganska kompakt så det räcker med halva brödskivor men med smör och en god ost tar man gärna en bit till. Receptet fick jag en gång av en vän och så här gör vi en limpa:
 
300 g valfria blandade nötter och frön ex solroskärnor, pumpakärnor, hassel- och valnötter
300 g valfria torkade frukter ex aprikoser, plommon, russin och tranbär
1½ tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 dl mörk sirap
6 dl rågsikt alt. 2 dl rågmjöl och 4 dl vetemjöl
5 dl filmjölk
 
Hacka nötterna grovt och strimla frukterna. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt filmjölk och sirap. Knåda runt allt i skålen ordentligt, smeten blir ganska lös.
Häll smeten i en bakplåtsklädd brödform, låt gärna pappret sticka ut så att du kan täcka brödet under gräddningen om det blir för mörkt.
 
 
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 2 timmar
175 grader över- och undervärme.
 
Låt brödet svalna i en handduk.
 
Dela det i två delar och frys den ena delen, en del räcker till många.
 
//Ann-Sofie

Kommentera här: