Filmjölkslimpa

 
Jag gillar när brödet är högt och lite oregelbundet i formen, det ger en känsla av totalt hembakat. Här har jag bakat filmjölkslimpa, enkelt att baka och fantastiskt gott till höstsoppan. Så här gör jag en stor limpa eller två normalstora:
 
7½ dl rågsikt
7½ dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk fänkålsfrön
1 dryg msk bikarbonat
2 dl mörk sirap
8 dl filmjölk
 
Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. Värm filmjölk och sirap tills det blir ljummet, rör ner det i skålen. Smeten blir ganska lös, häll ner den i en stor eller två mindre smorda brödformar.
 
Grädda brödet i ca 1 timma, i mitten av ugnen i 180 grader varmluft alt. i botten av ugnen i 200 grader över och undervärme. Låt brödet ligga kvar i formen en stund efter gräddningen.
 
Testa en limpskiva med smör och ost till en kopp varm choklad 😘
 
//Ann-Sofie