Lammstek till påsk

 
Lammstek till påsk är passande, eller hur? Jag har gjort en fylld stek och bundit den ordentligt för att få fin form på skivorna. Här kommer receptet:
 
En lammstek på ca 1 kg (benfri)
En påse babyspenat (65 g)
2 dl riven värsterbottensost
1 dl hackade valnötter
1 finhackad vitlöksklyfta
2 msk hackad färsk rosmarin
2 msk hackad färsk timjan
½ dl olivolja
Salt och svartpeppar
 
Rensa bort större bitar av fett från steken, utrym den där benet har suttit.
Hacka spenaten grovt och blanda med ost, nötter, vitlök, timjan, rosmarin, olja samt salt och peppar. Rör ihop fyllningen ordentligt och fyll steken med hälften av den.
Bind ihop steken med ett bomullssnöre så att den blir fast och får fin form. Gnid in steken med salt och peppar, bryn den i smör på alla sidor. Lägg steken i ugnssäker form och häll stekspadet över. Låt steken gå i ugnen i  130-150 grader varmluft tills innertemperaturen visar 64-70 grader, ca 1,5 timme.
 
Under tiden gör vi gratängen:
 
6-8 potatisar
andra halva av fyllningen
3 dl grädde
västerbottensost som topping
 
Skala och skiva potatisen tunt, smörj en ugnsform och vara potatis med överbliven fyllning från steken. Häll grädde över och toppa med VB-ost. Ställ in formen bredvid steken.
 
Låt steken vila några minuter innan den serveras, ta också bort snöret, skiva den sedan tunt.
Om man önskar sås hälls hela stekskyn i en kastrull, späd med grädde och lite soja, red av med maizena, låt allt koka upp.
 
 
Servera steken med gratäng, grönsaker och en god chutney.
 
Härlig middag till påsksöndagen!
 
//Ann-Sofie