Lime och ingefärasill

 
Vi svenskar äter sill vid nästan alla högtider. Under påsk, jul och midsommar måste denna delikatess serveras. Min egen lime- och ingefärasill är en riktigt fräsch liten goding. Här kommer mitt grundrecept:
 
Lag
½ dl ättika 12 %
1 dl socker
1½ dl vatten
 
800 g inläggningssill
2 lime
1 finger ingefära
½ purjolök
2 lagerblad
ca 15 hela kryddpeppar
 
Koka upp lagen och låt den kallna helt. Skölj av sillen med vatten ock skär filéerna i lagom stora bitar. Grovkrossa kryddpepparn och strimla purjolöken. Skiva ingefäran och en lime. Varva sill med purjolök, kryddpeppar, ingefära och limeskivor i en ren glasburk. Tryck ner 2 lagerblad i kanterna. Pressa saften ur en lime och blanda med den kalla lagen. Häll lagen över sillen så att det täcker väl. Låt den dra i kylen minst 2-3 dagar innan den serveras.
 
Ren sillglädje
 
//Ann-Sofie