Salteñas - Bolivianska piroger

 
Om man har matlagningslust någon helg kan piroger vara ett projekt. Belöningen är att ha piroger i frysen att värma upp när man vill.
Salteñas är en av Bolivias nationalrätter och serveras ofta som plockmat. Jag har gjort en svensk variant som också är goda.
Så här gör jag 24 stycken:
 
Fyllningen görs dag 1:
500 g nötfärs
3 kokta potatisar
1 gul lök
2 salladslökar
1 dl hackad persilja
1 tsk socker
ca 1 msk sambal oelek
spiskummin
salt och svartpeppar
1 dl vatten
2 gelatinblad
olja
 
Lägg två gelatinblad i ca 1 dl vatten. Hacka lök och bryn med olja i en stekpanna tillsammans med köttfärsen. Tillsätt alla kryddor, sambal oelek och riv potatisen grovt i pannan. Låt fräsa ihop en stund. Skiva salladslöken och tillsätt i stekpannan tillsammans med persiljan, rör om. Värm vatten och gelatinblad i en kastrull tills bladen har smält, häll blandningen i stekpannan och rör om väl. Lägg över fyllningen i en skål, plasta och förvara i kylen till nästa dag.
 
Deg - dag 2
15 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk salt
225 g smör
3,5 dl varmt vatten
 
Topping
4 kokta ägg
1 burk kalamataoliver utan kärnor
 
Hårdkoka och skiva ägg, skär oliver i skivor.
Blanda mjöl, socker och salt på en arbetsbänk. Skiva smöret med osthyvel och knåda in med händerna. Tillsätt varmt vatten, lite åt gången, knåda ordentligt tills du får en smidig deg. Dela degen i 24 bitar.
Rulla bitarna till bollar först och kavla sedan ut dem till runda degplattor, ca 4 mm tjocka. Lägg ca 2 msk kall fyllning på ena halvan, toppa med oliver och en skiva ägg. Vik den andra halvan över och förslut genom att trycka till med gaffel. Vik kanten inåt hela vägen runt och tryck till sista biten inåt.
 
 
 
Till pensling
Ägg
vatten
Cayennpeppar eller chilipulver
 
 
Gör alla piroger och lägg dem på bakplåtspapper. Blanda samman ägg med några droppar vatten och pensla pirogerna, strö lite cayennpeppar över.
Grädda i 205 grader varmluft i ca 15-20 minuter och låt dem sedan kallna på plåten.
 
Nu håller vi tummarna för att inte pirogerna läcker 
 
Jag lovar, dessa piroger gör man flera gånger, otroligt goda!
 
 
//Ann-Sofie