Risotto med Karljohan och vitlöksrostade champinjoner

 
En vegetarisk middag fungerar, även om man älskar kött. Risotto med svamp är supergott men med karljohansvamp blir den suverän. Det viktigaste när man gör risotto är att se till att den inte blir för torr eller överkokt, testa gärna risgrynen under koktiden. Så här gör jag till risotto till 2-3 personer.
 
2 msk rapsolja
1 hackad gul lök
2 dl aborioris
1 svampbuljongtärning
ca 7 dl vatten
2 dl vitt vin
1 påse torkad Karljohansvamp
ca 150 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
25 g smör
1½-2 dl riven parmesan
salt och peppar
persilja
 
Blötlägg Karl-Johansvampen i vatten, gärna någon timma innan tillagning.
Hacka löken och fräs den tillsammans med riset i oljan några minuter. Späd med vatten, spadet från svampen och vin samtidigt som du lägger i buljongtärningen, sänk värmen. Låt riset koka långsamt och späd undan för undan med vatten och vin. Efter ca 25 minuter är riset lagom hårt.
 
Under tiden skivas champinjonerna och vitlöksklyftorna krossas med knivbladet. Fräs champinjonerna på hög värme i rikligt med smör, låt vitlöken bryna med. Krydda den med salt och peppar. När svampen är torr och fått fin färg dras pannan av plattan och vitlöken tas bort.
 
Lägg ner karljohansvampen i den nästan färdiga risotton och låt den koka med riset de sista minuterna. Se till att risotton inte blir för torr.
När risotton kokat klart rörs smöret i så att det smälter, detta gör risotton krämig. Salta och peppra och rör sist i parmesan. Garnera med rostade champinjoner och persilja.
 
Servera risotton med ett lätt bröd till.
 
 
Gott men mättande!
 
//Ann-Sofie