Citronbrownies med vit choklad

 
En liten godbit till kaffet eller som dessert är inte dumt, eller hur? I denna kaka har jag blandat sött och syrligt i en lagom dos. Konsistensen på kakan blir lite som kladdkaka och med glasyr av vit choklad och citronsaft gör den oemotståndlig. Så här gör jag ca 20 brownies:
 
150 g vit choklad
1 dl vispgrädde
½ dl färskpressad citronsaft
 
150 g rumstempererat smör
2 dl mjöl
2 dl socker
½ tsk salt
2 ägg
rivet skal av en citron
en knapp dl färskpressad citronsaft
 
Börja med chokladkrämen, hacka choklad väl och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll över, låt stå en stund. Rör sedan tills det blir en slät kräm. Tillsätt citronsaft och rör om ordentligt. Ställ krämen kallt tills det är dags att breda den över kakan.
 
Klä en ugnsform, ca 20x20 cm, med bakplåtspapper i botten och smörj sidorna med smör. Vispa smör och socker tills det är väl blandat. Tillsätt citron, skal och saft, och rör om. Blanda i mjöl och salt, rör en stund och tillsätt sedan äggen. Vispa ihop och häll sedan smeten i ugnsformen. Grädda i 25-30 minuter i 180 grader.
 
 
 
 
 
 
Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper och låt kallna helt. Bred chokladkrämen över kakan och ställ alltihop i kylskåp till den är riktigt kall. Skär då upp den i rutor och dekorera ex med tunna citronskal.
 
Ge din vänner en riktigt god fikastund!
 
//Ann-Sofie