Kycklingspett med jordnötssås

Kycklingspett kan vara en härlig rätt i grilltider och som fredagsmys. En god jordnötssås till och lyckan är gjord.
Jag brukar dela kycklingfiléer i tre delar på längden och trä upp dem på blötlagda bambupinnar. Marinaden gör man enkelt med lite olja, vinäger och äppeljuice. Lägg i kryddor som du själv tycker om, jag valde vitlök, spiskummin, koriander, paprika, chilipeppar och lite rörsocker. Pensla filéerna med marinaden en god stund före tillagningen, Grilla spetten eller kör dem i ugnen.
Jordnötssås
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
olja att steka i
1½-2 dl jornötssmör (crunchy)
2 dl creme fraiche
ca 1 dl vatten
1 msk soja
2-3 msk kokosflingor
salt
Finhacka lök och vitlök. Fräs detta tillsammans med sambal i olja i en kastrull tills löken är mjuk. Lägg i jordnötssmör, creme fraiche, soja, kokos och vatten. Låt koka ihop några minuter men rör i botten så att det inte bränner fast. Smaka av med sal och späd med mer vatten om det behövs.
Servera de nygrillade kycklingspetten med såsen och en god matig sallad.
Rena bjudmiddagen!
//Ann-Sofie