Morotssoppa med ingefära

 
En bra soppa på sommaren är en krämig morotssoppa, särskilt om man får gå ut och hämta in egenodlade morötter ur landet. Men det finns fina morötter i affären också. Med ingefära i soppan får man den där härliga syran som blir utmärkt ihop med söta morötter. Så här gör jag soppa till ca 4 personer:
 
ca 800 g morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
färsk ingefära, ca 5-7 cm
rapsolja
1 buljongtärning, grönsak
6 dl vatten
2 dl grädde alt. creme fraiche
salt och svartpeppar
 
Topping
rostade pumpakärnor
ärtskott
flingsalt
 
Skala och skiva morötterna. Hacka lök, vitlök och ingefära och fräs hacket i olja tills löken är mjuk. Lägg i morötterna och häll på vatten och buljongtärning. Låt soppan koka under lock tills morötterna är mjuka. Mixa allt och häll på grädde, smaka av med salt och peppar.
 
Under tiden soppan kokar rostas pumpakärnor i torr stakpanna
Servera soppan med pumpakärnor, ärtskott och lite flingsalt på toppen.
 
Vegetariskt, lättlagat och somrigt värre!
 
//Ann-Sofie

Kommentera här: