Parmesankakor

 
Hösten är här och vad är bättre än att mysa på fredagkväll med tända ljus och en ostbricka. Jag bjuder på en liten parmesamkaka till myset. Kakorna går att vairera och passar också utmärkt till en soppa,  till förrätt eller som amuse bouche. Så här gör jag drygt 30 kakor:
 
90 g finriven parmesan
150 g mjöl (ca 2½ dl)
¼ dl socker
1 tsk salt
100 g smör
1 äggula
 
Vill man ha lite spicy kakor tillsätter man lite cayennpeppar, jag valde istället rostade kumminfrön ovanpå. 
 
Blanda alla ingredienser och knåda ihop till en fast deg. Gör rullar som är 3-4 cm tjocka, plasta in dem och lägg i kylen en timma.
Skär skivor som är ca 1 cm tjocka och lägg på bakplåtspapper. Lägg kumminfrön ovanpå om så önskas. Grädda i 160 grader varmluft i ca 15 minuter. 
Låt kakorna svalna på plåten.
 
Om man vill ha kumminfrön ovanpå rostar
jag frön i torr stekpanna tills de frigör en härlig doft.
 
 
 
Jag råder er att inte baka dessa kakor, det går
nämligen inte att sluta äta dem när man börjat.
 
//Ann-Sofie

Kommentera här: