Frasiga köttfärspiroger

Lättgjorda piroger kan man lyxa med lite nu och då. Dessa har en köttfärsfyllning och det är upp till var och en om man väljer nötfärs eller vegetarisk färs. De är som allra godast när de är nygjorda men det går också fint att frysa dem. Så här gör jag 10 piroger:
10 filodegsblad
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½ burk soltorkade tomater i olja
200 färskost med tomatsmak
några blad färsk salvia
1 msk soja
50 babyspenat
salt och peppar
olja att steka i
sesamfrön till topping
Hacka lök, vitlök och tomater. Fräs löken i en gryta, tillsätt köttfärsen och fördela den väl. När allt är brynt tillsätts salvia, soja och soltorkade tomater. Låt puttra en stund och tillsätt sedan all färskost, smaka av med salt och peppar. Låt allt koka ihop och dra sedan åt sidan, rör ner spenaten och låt grytan stå och svalna en stund.
Under tiden gör vi en ajvarsås till serveringen:
1 burk creme fraiche blandas med 1½-2 dl mild ajvar, 1 msk pressad citron, salt och peppar. Rör ihop och låt stå kallt fram till serveringen.
Lägg ut ett filodegsblad och pensla hälften med olja, vik dubbelt. Lägg fyllning vid kortkanten och rulla ett varv, vik in sidorna och fortsätt att rulla ihop pirogen till ett litet paket. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla pirogerna med olja, gärna med oljan från de soltorkade tomaterna, toppa med sesamfrön.
Grädda i varmluft 200 grader i ca 20 minuter.
Vi serverar de nygräddade pirogerna med såsen och en god sallad.
Kanske gör du piroger till nästa buffé!
//Ann-Sofie