Valnötsbröd

Det här är vad man kallar ett rustikt bröd. Det är lätt att baka men tar lite tid i jäsningen. Allt i livet behöver inte gå fort, eller hur?
Så här bakar jag ett stort bröd:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
½ msk salt
80 g valnötter
1 liter rågsikt
3-4 dl vetemjöl
Rör ut jästen i vattnet. Hacka valnötterna och tillsätt dem tillsammans med salt och all rågsikt. Arbeta ihop till en deg. Tillsätt vetemjöl efter behov.
Låt degen jäsa övertäckt i en halvtimma. Knåda degen med hjälp av vetemjöl och forma den till en limpa. Lägg limpan på bakplåtspapper på en plåt och låt den jäsa övertäckt i ytterligare 1½ timma.
Skär ett mönster i brödet just innan gräddning. Grädda i 180 grader varmluft i ca 50 minuter.
Låt brödet svalna långsamt med en bakduk om sig.
En skiva av det nybakade brödet med smör och ost och glas kall mjölk, ahh ❣
//Ann-Sofie