Focaccia med ajvar

 
Focacciabröd är ett lättbakat kryddbröd som är fantastiskt när det är nybakat. Man kan givetvis fylla det med massor av olika ingredienser som färska kryddor, oliver, fetaost mm. Jag har fyllt mitt bröd med Ajvar relish (paprikaröra) och rosmarin, som en inspiration. Så här gör jag två bröd:
 
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
1 msk olivolja
ca 7 dl vetemjöl
 
Topping
Ajvar relish, mild
olivolja
färsk rosmarin
flingsalt, gärna svart
 
Smula jästen i en bunke och häll vattnet över, rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, olja och mjöl. Arbeta degen smidig men ganska lös. Jäs under bakduk i 40 minuter. Tryck ut degen till två rundlar, ca 20 cm i diameter, på en bakplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 minuter till. 
Tryck hål med fingrarna och fyll hålen med ajvar. Ringla olivolja över och strö över hackad rosmarin och flingsalt. Grädda bröden i ca 15 minuter i 225 grader varmluft.
 
Servera brödet varmt till ex soppa, pasta eller en god chili con carne
Det andra brödet går bra att frysa.
 
Bakglädje 😅
 
//Ann-Sofie

Kommentera här: